Nézze meg digitális nyomdánk és kötészetünk egyedi ajánlatait is!

INFORMÁCIÓK

Megrendelés leadása

Első lépésben az e-mailben Önnek elküldött árajánlatot (.html fájl) és Szolgáltatási szerződés című dokumentumot aláírás után beszkennelve e-mailen (info@konyvmuhely.hu) küldje el nekünk, amely ettől kezdve szerződésnek, megrendelésnek minősül.

Ezzel egyidejűleg célszerű a könyv anyagát is elküldeni az anyagleadás részben (lásd lent) leírtak szerint. Amennyiben a könyv anyagán még pár napot igénybevevő javítás van hátra, de az árajánlat érvényességéből nem szeretne kicsúszni, akkor az anyagleadás a megrendelést követően is megtörténhet.

 

Fizetés

Az első részlet (előleg) megrendeléskor átutalással (vagy banki pénztári befizetéssel – számlavezetőnk a OTP Bank) fizetendő. Az előlegről szóló számlát e-mailben elküldjük Önnek a megrendelést követően. A második részlet az elkészült könyvek kiszállításakor készpénzben történik (vagy átutalással kiszállítás előtt). Átutaláskor a megjegyzés/közlemény rovatba kérjük írja be a számla számát (ezt a számla jobb felső részén találja - ....../2023). A bankszámlaszámunkat szintén a számlán találja majd.

 

Tördelés, borítótervezés és a könyvgyártás megkezdése

A tördelés, borítótervezés (nyomdakész anyag hiányában) és a könyvgyártás munkálatai kizárólag az 1. részlet (előleg) befizetésekor, az összeg számlánkra érkezésekor kezdődnek el. A betördelt anyagot és a borítótervet is elküldjük Önnek jóváhagyásra nyomtatás előtt. Ha Ön mindent rendben talált, megkezdjük a nyomtatást. Amennyiben a tördelést követően a belív oldalszáma változik (kevesebb vagy több lesz) az árajánlatban feltüntetett oldalszámhoz képest, utókalkulációt végzünk, melyet előre jelzünk és a 2. fizetendő részletben érvényesítünk.

 

Anyagleadás

A megrendelés leadásával egyidejűleg történik a könyv anyagának elküldése, amely az alábbi módon történhet: e-mailen (arajanlat@konyvmuhely.hu vagy info@konyvmuhely.hu), adathordozón (CD/DVD), fájlküldő rendszeren (Például: http://www.toldacuccot.hu; https://wetransfer.com), vagy személyesen. Fogadható állományok: PDF, PSD, AI, CDR, TIFF, JPG. Felbontás: legalább 300 dpi. Nyomdakész anyagnak a .pdf formátumban beküldött, vágójeles anyag tekinthető. A PDF egy olyan formátum, ami "nyomdakész", formázott (nem módosítható) dokumentumok tárolására alkalmas. A PDF állományok egységesen jeleníthetők meg vagy nyomtathatók ki különböző számítógépes rendszereken. 

Amennyiben a tördelést a Könyvműhely végzi, kérjük az anyagleadás során az alábbiakra ügyeljen. A szöveges dokumentumokban található (például Wordbe illesztett) képek nem alkalmasak a további feldolgozásra, azokat az eredeti formátumban külön kérjük mellékelni. A képfájlok minimális felbontása 300 dpi (szkennelt fotók esetében is). Ideális képformátum: tiff, jpg.
Anyagleadást követően a könyv anyagát átveszik grafikusaink, ha Ön nyomdakész könyvet küldött (kész belívet és borítót, .pdf formátumban), akkor a könyvet a nyomdagépek munkái sorába tesszük, és elindul a gyártás. Ebben az esetben a könyvgyártás díján felül egyéb költség nem terheli Önt. Ha szükség van borítótervezésre, vagy tördelésre, akkor először ezek a munkák kezdődnek el a megrendelővel egyeztetve. Természetesen a végleges változatot a megrendelőnek kell majd jóváhagynia a könyvgyártás megkezdése előtt. A munka legfontosabb fázisairól e-mailben folyamatosan értesítjük.

 

Címnegyedív

Az impresszum oldalon a nyomdára, nyomdai előkészítésre vonatkozó adatokat is szokásos feltüntetni. A nálunk készülő könyvének ezen oldalára az alábbiakat írja:

Készítette:

Könyvműhely
www.konyvmuhely.hu
Telefon: (46) 790-014
vagy helyezze el logónkat. 
Könyvműhely logó a címnegyedívre (nyomtatáshoz): 
letöltés .JPG formátumban
letöltés .PDF formátumban
Címnegyedívre minta (PDF): letöltéshez klikk ide

 

Borító szerkesztési háló

A borítótervet mindenképpen a belívektől függetlenül, külön .pdf fájlban kell elkészíteni és elküldeni. A szerkesztési hálót a végleges belív (végleges oldalszám) alapján készítjük el, hiszen ekkor válik véglegessé a gerincméret, ami a terjedelem, papírtípus, papírvastagság függvénye. Ha ezt kiszámítottuk, .pdf fájlban e-mailben küldjük el a megrendelő számára a kiterített borítóhálót. Ez a háló segédvonalakat jelent, a nyomtatáshoz szükséges minden méret megjelölésével (gerinc, könyv vágott mérete, kifutó méret, stb.). Ez a szerkesztési háló kizárólag grafikai programokban (CorelDraw, Indesign, Photoshop, stb.) használható és a borító tervezéséhez nyújt segítséget, használatához alapvető grafikai jártasság szükséges. Word és egyéb szövegszerkesztő programok nem alkalmasak sem a borítótervezésre, sem pedig a szerkesztési háló használatára, elképzelés illusztrálható ezekkel, de nyomdakész borítóterv sajnos nem.
Ha a Könyvműhely szakembereire bízza a borítótervezést, akkor annak díja komplett borító esetén 16.000 Ft+ÁFA, hozott anyag esetén 9.000 Ft+ÁFA. Az árak 1 tervet és 1 javítási lehetőséget tartalmaznak. Hozott anyagból tervezésnek a pontos elképzelés mellett, képanyaggal, és leírással, vázlattal rendelkező, nyomdakész borító összeállítását értjük.

 

Korrektúra

Amennyiben a megrendelő szeretné nyomtatás előtt korrektúráztatni könyvét, a helyesírási hibák javítása 10.000 Ft+ÁFA/szerzői ív, melynek költsége a könyvgyártás díján felül fizetendő. (Egy szerzői ív 40 ezer karakter szóközökkel).

 

ISBN szám, ISSN szám, kötelespéldányok, vonalkód

Az ISBN szám

Az ISBN szám az International Standard Book Number, azaz nemzetközi szabványos könyvszám a könyvek termékazonosítási kódja, amely lehetővé teszi a könyv azonosítását. Az ISBN szám beillesztését nyomdakész .pdf anyag esetében is el végezzük.
Az ISBN szám a copyright oldalon (vagy impresszum oldalon) van feltüntetve. Az ISBN mozaikszót mindig nagybetűkkel írjuk, és a számcsoportokat szóközzel választjuk el egymástól az alábbiak szerint:

pl.: ISBN 978 963 200 100 5

Ahhoz, hogy az elkészült könyv bekerüljön a könyvtári rendszerbe, illetve a kereskedelmi forgalomba, a könyv részére az ISBN számot meg kell igényelni. Ezen kívül minden 50 példány fölött megjelenő könyvnél kötelező a könyvünkre ISBN számot kérni. Az ISBN számok kiosztását az Országos Széchenyi Könyvtárban működő ISBN iroda végzi. Szerzőinknek az ISBN szám igénylésével nem kell foglalkozniuk, mert ezt szolgáltatásunk részeként munkatársaink intézik. Egy könyv második kiadására is új ISBN számot kell kérni, azonban a módosítás nélküli tárgyévi utánnyomásnál nem.

 

Az ISSN szám

Ha a kötet egy sorozat része, akkor az ISBN szám mellett az illető sorozat úgynevezett ISSN számát is fel kell tüntetni. Egy sorozatnak vagy időszaki kiadványnak csak egy ISSN száma lehet. Elhelyezése ugyanott történik, ahol az ISBN számé, és szintén az Országos Széchenyi Könyvtárban működő ISSN Iroda adja.
 

Kötelespéldányok

A 60/1998 (III.27) kormányrendelet szerint a megjelenő kiadványokból 6 kötelespéldányt kell biztosítani az Országos Széchenyi Könyvtár számára. A helyi vonatkozású sajtótermékekből plusz 1 példányt kell még beszolgáltatni a székhelyük szerint illetékes megyei könyvtárnak. A kötelespéldányokat a Könyvműhely a megrendelő terhére szolgáltatja. A kötelespéldány szolgáltatással a könyv 1-1 példánya bekerül a Nemzeti Bibliográfiába, az Országgyűlés könyvtárába, a Debreceni Egyetem könyvtárába, az OSZK könyvtári rendszerébe, a KSH könyvtárába, és egy könyvtári állományba, valamint a megyei könyvtárba (a helyi vonatkozásúaknál).
 

A vonalkód

Termék azonosítására szolgáló, optikai érzékelővel leolvasható, függőleges vonalakból álló jelsorozat, melyet az ISBN számból tudunk létrehozni. A számjegyeket különböző vonalvastagságok kódolják. Amennyiben a könyv kereskedelmi forgalomba kerül, a vonalkódot feltétlenül fel kell tüntetni a könyv hátsó borítóján.
A nálunk készült könyvekre vállaljuk az ISBN számok megigénylését, a vonalkód elkészítését, valamint a kötelespéldányok eljuttatását – beleértve a szállítással kapcsolatos költségeket is – a könyvtári rendszer számára.

 

Szállítás, elkészítési határidő

Az elkészítési határidő elsősorban az anyagleadástól és borító típusától függ (keménytáblás vagy kartonborítós). A tördelés és a borítótervezés kb. 1-2 hetet vesz igénybe. A nyomtatás és kötés kartonborítós kivitelnél körülbelül 1-2 hét alatt készül el, a jóváhagyástól illetve kész anyag leadásától számítva. Keménytáblás könyvek esetében ez 2-3 hét. A szállítás előtti munkanapon telefonon vagy e-mailben értesítést küldünk a szállítás időpontjáról. A szállítás MPL futárszolgálattal történik, munkanapokon, munkaidőben (8-17 óra között). A szállítás az ország bármely területére 50.000 Ft+ÁFA rendelési érték fölött ingyenes.

 

Értékesítés (konyvmuhely.hu/konyvesbolt)

A nálunk készült könyvek honlapunk könyvesboltjába egyszerűen és díjmentesen kerülhetnek be. Ehhez kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

 

Könyvnépszerűsítés

Főoldal promóció

Díjmentes és a könyv ismertségét növelő lehetőség, amit ajánlunk szerzőink számára az a "főoldal promóció", vagyis hogy a honlapunk főoldalán könyvük fotójával megjelenjenek. Ehhez olyan fotóra van szükségünk, amelyen a szerző kezében tartja könyvét. Ezt a képet a honlap "szerzőink sikertörténete" sávjában váltakozó megjelenéssel helyezzük el. Ehhez a honlapunkon lévő mintaképekhez hasonló beállítású, bármilyen hátterű képre van szükségünk, .jpg formátumban, melyet e-mailben kérünk elküldeni.
 

Könyvbemutató hírlevelünkben

A Könyvműhely Magazinnak nevezett hírleveleinkben bemutatjuk a nálunk készült könyveket, a könyvespolcra ajánljuk rovatunkban. A könyvismertetőket borítóképpel és/vagy szerzőfotóval együtt tesszük be hírlevelünkbe, érkezési sorrendben. Amit kérünk: az alábbi néhány kérdést támpontként véve egy rövid, maximum 2500-3000 karakterű ismertető küldése digitális formában, e-mailen (info@konyvmuhely.hu). Miről szól a könyv, mi az alapgondolata, mi motiválta a megírására, röviden mutassa be a szerzőt, munkásságát, miért és hogyan szánta rá magát a könyvkiadásra, mit érzett mikor először kezében tartotta a kész könyvet, mit üzenne írótársainak és azoknak, akik még a könyvkiadás előtt állnak?

 

Hogyan tudom még - például az interneten - népszerűsíteni a könyvem?

Az internetes terjesztésről

Az internetes vásárlás trendje mára erőteljesen begyűrűzött a hazai könyvpiacra is. Számtalan prosperáló internetes könyvkereskedelmi honlap üzemel a világhálón, nem beszélve a szerzők önálló honlapjairól, melyek adott esetben szintén jelentős forgalmat bonyolítanak. Vegyük most röviden sorra azokat a tényezőket, melyek segítenek eldönteni, milyen módon érhetjük el, hogy sokan olvassák a könyvünket:

Könyvesbolt kontra internet

Érvek sorakoznak mindkét oldalon, tegyük őket mérlegre!

Könyvesbolt: a könyvek terjesztésének, eladásának hagyományos helyszíne.
Varázsa van. Leemelni a polcról a kiválasztott könyvet, és csillogó borítóját elsőként kinyitni meghitt pillanat. Ám az olvasóknak egyre növekvő tábora ma már kizárólag azért lép be egy könyvesboltba; hogy átlapozza a neten kiszemelt "zsákmányt", majd otthon egyetlen billentyűnyomással megrendelje azt. 
Ám ezért a szerző magas árat fizet! Művét a bolt csak jelentős árréssel veszi be, így a szerző ettől a haszontól elesik, valamint a bemutatott vásárlói szokások miatt egyre kevésbé garantált, hogy meg is fogják venni a boltban. Ezen kívül nincs visszajelzés a vásárlóktól a szerző felé, nem tudják elmondani mi tetszett nekik az adott könyvben és mi nem. 

Internet: a modern piac. Lássuk be, igen hatékony!

Mi a különbség a keménytáblás és a puha, kartonborítós kivitel között?

Keménytáblás borító: olyan kiadvány, amelynek a fedele 1,5–3,5 mm vastag kötészeti lemez, papír (maga a borító) borítással. (Ez egy drágább, de igényesebb kivitelt biztosít.)
keménytáblás könyv minta

Kartonborító (puhafedelű): olyan kiadvány, melynek külső borítója általában (a könyv oldalszámát figyelembe véve) 300 gr/m2 kartonborítás. (Az olcsóbb, gyakran használt borítófajta.)
kartonborítós könyv minta

 

Mi a legnagyobb, még gazdaságosan előállítható példányszám digitális technológiával?

Digitális nyomdában a legnagyobb, még gazdaságosan előállítható példányszám az 1.000 db. Ennél nagyobb példányszámnál az árak már nem biztos, hogy versenyképesek az ofszet nyomdákéhoz képest.

 

Mi a legkisebb megrendelhető példányszám?

Könyvműhelyünkben nincs minimálisan rendelhető példányszám. Akár 1-2 példányt is elkészítünk kérésére, azonban nyomdatechnológiai okok miatt a könyvek előállítási egységára a példányszám csökkenésével arányosan nő. Tehát minél kevesebbet gyártat, annál magasabb az egy kötetre eső gyártási költség.

 

Garancia

Az elkészült könyvekre minden esetben minőségi garanciát vállalunk.

 

További kérdések

Ha a fenti részletes leírás ellenére mégis akadt olyan kérdése amire nem kapott választ, akkor keressen bennünket elérhetőségeink valamelyikén.Az Ön kapcsolattartója a gyártás és előkészítés során:

Fazekas Éva
Telefon: (46) 790-014
E-mail: info@konyvmuhely.hu ; konyvmuhelyarajanlat@gmail.com 
Munkanapokon 8-16 óra között forduljon hozzá bizalommal!