A könyvről

 

Ez a kézikönyv azért született, hogy hasznos ismeretekkel és tanácsokkal lássa el a különböző életkorú, két- és többnyelvű gyermeket nevelő családokat. Megpróbál választ adni mindazokra a mindennapi életben felmerülő kérdésekre, amelyek az érintetteket foglalkoztatják.

A kiadvány elsősorban a külföldön élőmagyar családok egyre szélesedő táborának szolgál segítségül. Ugyanakkor, haszonnal forgathatják majd azok a nyelvileg vegyes házasságban élőpárok is, akik kettő, vagy több nyelven élik mindennapjaikat. Bízom benne, hogy a Magyarországon élő magyar szülők közül azok is találnak benne hasznos információt, akik gyermeküket egy választott idegen nyelven (is) szeretnék nevelni.

A kiadvány egyes fejezetei - az általános tudnivalókon kívül - a gyermeki nyelvfejlődéssel, a családi nyelvhasználattal, oktatási kérdésekkel és az esetleg felmerülő problémákkal foglalkoznak.

Az ismeretterjesztő kézikönyv a témát 112 kérdés és felelet formájában, a laikus olvasók számára is könnyen érthető megfogalmazásban dolgozta fel. A kötetben található idézetek, interjúrészletek és esettanulmányok még olvasmányosabbá és életközelibbé teszik a szakértői tanácsokat. Ezek a szövegek a két- és többnyelvű személyek és családok különböző élethelyzeteibe, örömeibe és problémáiba engednek bepillantást.